The Community of Madrid will reopen the Gran Vía Metro station next July

The Community of Madrid will reopen the Gran Vía Metro station next July
It will have ticket vending machines and new-generation ticket turnstiles, among other technological innovations. Four new lifts have been installed and the hall that was 900 square metres will now be 2,000 square metres. The works include the construction of the replica of the old Red de San Luis pavilion, designed by architect Antonio Palacios. It will be directly connected to the Renfe Cercanías Sol by means of a connecting gallery

The Community of Madrid is making progress on the remodelling and extension work being executed at the Gran Vía Metro station, which will enable it to reopen next July following an investment of 10 million Euro. The work being executed will entail a radical change both in its architecture and in the implementation of new facilities, making it, thanks to the latest technological developments, the most modern station in the entire Metro de Madrid network.

It will have a vertical axis connecting the different levels of the station. Thus, it will have a first level where a new hall will be created, connecting and extending the current one from 900 to 2,000 square metres. And it will have a second intermediate transit level, where a museum will be set up with the archaeological remains that have appeared during the excavations. The third level will connect with line 5 and include the connecting gallery with Renfe Cercanías Sol.

In terms of accessibility, in addition to new escalators and four new elevators, passengers with reduced mobility will find devices, such as easy opening systems on doors, non-slip strips on staircases, Braille labels on handrails, signposting of accessibility elements, double-height handrails, accessible communication intercoms and ceramic visual-tactile flooring to facilitate movement through the stations.

As for the new facilities, 14 newly created ticket vending machines with a much more modern design will be installed. These devices feature large display screens, the possibility of contactless payment, improvements to the interface design, making the most of the size of the screen, as well as the ability to connect with customer services via video call.

In addition, 17 validation control devices (turnstiles) will be installed, six of which will be adapted for people with reduced mobility (PMR, in Spanish) and distributed across two halls.

These models, also newly created, will take up less space, feature a more user-friendly interface and a screen to inform the user about their ticket validation with graphics and text, as well as LED lighting on the gates, the contactless reader and the floor to inform the traveller about the result of the ticket validation.

RED DE SAN LUIS PAVILION

The remodelling of the Gran Vía station includes the replica of the old Red de San Luis pavilion by the architect Antonio Palacios on the surface, which once served as a landmark to access the old Metro station. It will be located between the streets of Montera and Gran Vía.

The intention of the project is to reproduce the original solution that Antonio Palacios designed to house the access point to the old station as faithfully as possible and to recover the great symbolic value that the Red de San Luis Pavilion had during the years it was in operation.

In order to execute this project, historical research has been carried out on this architectural element, which has allowed us to analyse the different phases that the original pavilion went through, from its construction in 1920, through the remodelling it underwent in the 1950s to include two lifts, to the 1970s, when it was dismantled and moved to Porriño, the town where the architect Antonio Palacios was born. The aim is to replicate the initial formal essence designed by Antonio Palacios.

The project will focus on formally reproducing the Pavilion, just as the one in Porriño is preserved, with the exception of the remains of the roof substructure, which is understood to be unrelated to the original project. The replica will include the necessary adjustments to the current circumstances to allow for optimal structural performance.

As for the canopy, the spectacular proportions of the initial project will be reproduced. The great canopy will be built with glass and steel and will be completely translucent, allowing light to filter in through the lift shaft.

WORK DEVELOPMENT AND PROTECTION OF THE ENVIRONMENT

In December 2020, the General Administration of Infrastructures of the Community of Madrid is completing the civil engineering work on the station, with the enclosure of the shaft located on Montera Street and the construction of the station's floor slabs and stairs. The redevelopment of Montera Street and its surroundings began in January 2021. At the same time, Metro has been working on the refurbishment of the station (interior architecture and installations) since last August.

The actions have been technically complicated as they have involved old infrastructures and a complex setting that is protected as cultural heritage, as is the centre of Madrid and a historic station. All this has affected the pace of works, where the top priority has always been safety and the protection of the heritage that has been uncovered, in coordination with the General Administration of Cultural Heritage of the Community of Madrid.